Voor wie? 

Volwassenen en jongvolwassenen vanaf 16 jaar die graag met een psycholoog - psychotherapeut  over hun persoonlijke problemen willen praten. 

Je zit vast, misschien in je job, in een situatie, of… in jezelf. Wat de omstandigheden ook zijn, je hebt het gevoel dat je klem zit, dat er geen beweging meer is in je leven. En het lukt je niet dat te doorbreken.

Je hebt pijn. Het leven kan harde klappen uitdelen. De meeste kun je aan, alleen of met vrienden en familie. Maar soms niet. Dan kan psychotherapie helpen.

Waarvoor je terecht kunt bij Taboe Therapie:

Waarom therapie? 

Iedereen krijgt in zijn leven te maken met moeilijke momenten. Deze kunnen zich voordoen op je werk, in je relatie, op school of in de opvoeding. Het kan ook zijn dat je een conflict hebt met je ouders of dat je twijfelt aan jezelf. Misschien is het je zoon of dochter die het moeilijk heeft waar je graag hulp voor zoekt? Soms zijn het gezondheidsproblemen of moeilijke ervaringen in het verleden die je aandacht nog te veel opeisen. In vele gevallen zijn dit soort moeilijkheden te overwinnen. Meestal lukt dit alleen of met behulp van familie en vrienden. Maar misschien heb je deze keer hulp nodig omdat je je niet begrepen voelt? Of zitten jullie even vast? ....

Op zo'n moment kan ik u als psychotherapeut/gestalttherapeut uitkomst bieden.

Hoe verloopt therapie? 

Het eerste gesprek is een kennismakingsgesprek. Tijdens dit gesprek vertel je mij waarom je hier bent, wat je hulpvraag is. Als we samen besluiten, na dit gesprek, om verder te gaan, dan maken we enkele vervolgafspraken. Dit kan ook 1 gesprek zijn maar liefst leg ik een 5-tal sessies vast waarna we deze evalueren. Zo geven we jouw proces een kans.

De therapie is een weg die we samen afleggen. Een samenwerking. We zullen je situatie samen verkennen.  Ik kijk met je mee, merk op, ik geef terug en confronteer je waar nodig. Altijd vanuit onze interactie en daarin ondersteunen wij je. Zo helpen wij je opnieuw richting te vinden. 

In de behandeling is onze samenwerking de kern van het proces. Je merkt dat we een veilige omgeving maken waarin je dingen kunt uitproberen. Je krijgt van mij ook reacties op wat er gebeurt, hoe je overkomt, wat ik aan je merk. Dat geeft jou de ruimte grenzen te verkennen, je authenticiteit te vinden en ruimte te laten voor de dingen die je niet geleerd hebt.

In de therapie maken we ruimte voor jou, voor wat je voelt, beleeft, merkt, maar ook voor wat ik als therapeut merk aan je. De meeste mensen vinden dat een heel plezierige manier van werken omdat je echt iets kunt doen. Je leert naar jezelf luisteren.

Daarmee laat de behandeling je groeien als mens. Je weet beter wat je wilt, hebt meer overzicht, snapt dat je altijd keuzes hebt en kunt die ook vol overtuiging nemen.

Een mens is een sociaal wezen, en bestaat nooit geïsoleerd. Daarom worden jouw ervaringen met je omgeving altijd besproken in de therapie. Indien nodig kan er ook iemand uit je omgeving (partner, ouder) eenmalig uitgenodigd worden tijdens een sessie.  

Door in de gesprekken ruimte te maken voor je eigen ervaringen en je bewust te worden van de manier waarop je bepaalde dingen in contact brengt met je omgeving kan er verandering plaatsvinden.  

Een gesprek duurt telkens 60 min. Daarna ronden we af en plannen we volgende afspraken. De consultatie duurt in totaal 1 uur. 

Past de therapie bij mij?

Alle grote therapiestrekkingen geven even goede resultaten. Maar niet elke therapie werkt even goed voor iedereen. 

Indien je tijdens de therapie het gevoel hebt dat het niet verloopt volgens wens dan is het belangrijk om dit samen te bespreken. Indien wij samen niet tot een oplossing kunnen komen is het mogelijk je door te verwijzen naar een collega die mogelijks een werkwijze heeft die beter bij je past. Psychotherapie is erg persoonlijk en het is belangrijk dat het werkt voor jou.Studies hebben uitgewezen dat het helemaal niet uitmaakt welke type therapie je volgt.  Alle grote therapie strekkingen geven even goede resultaten. Maar niet elke therapie werkt even goed voor iedereen. 

Is er terugbetaling of tegemoetkoming?

Mutualiteit/Ziekenfonds:

Je kan terugbetaling krijgen in de sessies bij Marie Nellens. Voorlopig nog niet bij Wim en Kim.

Terugbetaling voor psychotherapie is in volle evolutie. Raadpleeg daarom uw mutualiteit voor de huidige stand van zaken van terugbetaling. Overzicht terugbetaling ziekenfondsen

Indien u recht hebt op terugbetaling gelieve dan indien de mutualiteit dit vraagt, tijdens de eerste sessie een doorverwijzingsattest te bezorgen. En het terugbetalingsformulier te bezorgen en in te laten vullen tijdens de laatste terugbetaalbare sessie.

Studenten:
Studenten kunnen afhankelijk van hun persoonlijke situatie terugbetaling aanvragen bij de studentenvoorzieningen/studentendiensten. 

Werkgever:
Voor volwassenen is er bij sommige werkgevers mogelijkheid van terugbetaling via het sociaal fonds of de verzekering van het bedrijf.

Wandeltherapie (individueel):

Dat wandelen een therapeutisch effect heeft, is uit meerdere studies gebleken. Brits onderzoek uit 2013 liet zien dat deelnemers aan wandeltherapie een positieve invloed van het ‘buiten zijn’ ervaren. Uit een onderzoek dat de Groningse hoogleraar natuurbeleving Agnes van den Berg in datzelfde jaar deed in opdracht van een zorgverzekeraar bleek dat mensen die wandelcoaching volgden na acht weken veel minder last van burn-out, concentratieproblemen en stressklachten hadden dan mensen uit een passieve controlegroep.

Sommige mensen doen tijdens het wandelen makkelijker inzichten op en kunnen veel meer zichzelf zijn. Ze vinden het ook prettig dat je elkaar niet hoeft aan te kijken tijdens het wandelen. 

In principe gaan de wandelsessies altijd door, zomer en winter. Onder het motto: 'Er bestaat geen slecht weer, alleen slechte kledij'. Maar wandelen in de regen kan ook een ander gevoel geven dan wandelen in de zon, en dat verschillend gevoel kan ook meegenomen worden in het gesprek. In de winter hebben cliënten met een depressie vaak een extra positief effect van wandeltherapie. Normaal blijf je met slecht weer binnen, terwijl het juist zo goed voor je gemoed is om toch even naar buiten te gaan.

Ook de omgeving is anders tijdens wandeltherapie. Je zit niet in een praktijkruimte maar je beweegt je voort in een bos. Je ziet dus een andere omgeving en je ziet ook andere beelden terwijl je spreekt. Dit is ook van invloed op het gesprek, natuurbeelden die je raken kunnen we opnemen in je verhaal. 

Wandeltherapie kost hetzelfde en de sessie duurt even lang als een consult in de praktijk. Er gelden ook dezelfde afspraken over betalen en annuleren. 

Bij extreem slecht weer (storm, onweer en stortregen) wordt de consultatie wel verplaatst naar de praktijk. 

Groepstherapie:

Nieuw!

In 2023 starten we met 2 nieuwe therapiegroepen. De prijs hiervan ligt lager dan individuele therapie. (450€ voor 10 sessies. De groepen bestaan uit 10 cliënten.) Wie interesse heeft gelieve een mailtje te sturen naar marie@taboe.be. Zo kunnen we een kennismakingsgesprek inplannen en kan ik de groepen samenstellen naargelang de aanmeldingsvragen. 

Beroepsgeheim

Wij zijn gebonden aan het beroepsgeheim. Dit betekent dat alles wat besproken wordt in een gesprek, vertrouwelijk is. De uitzondering op het beroepsgeheim is gevaar. Bij gevaar voor zichzelf of derden wordt de huisarts gecontacteerd voor overleg.  

Afronden

We kunnen steeds tussentijds evalueren hoe de therapie verloopt. Indien je de therapie wil stoppen kan dit het beste in een afrondend gesprek.

Nog vragen?

Heb je nog vragen aarzel niet om contact op te nemen. Je kunt dan na een telefoongesprek en/of intakegesprek nog altijd zien of je verder in therapie/coaching wil komen bij ons.